Lantbruksteknikresan till Danmark och Sverige 28.11–2.12.2016

teknikresangruppbild

Agrologstuderande på Slättäng, Eslöv.

Skuffis studerande reste till Danmark och Sverige för att ta del av trevliga och givande besöksmål. Vår lärare Paul Riesinger var med och Amanda Perälä var vår reseledare. Vi spenderade två dagar på Agromek mässan i Herning. Starten gick från Ekenäs måndagsmorgonen och väl framme i Köpenhamn löste vi ut våra tre hyrbilar som vi använde oss av under veckan.

Första besöket var i Foulum, Tjele på Århus Universitets försöksstation. Där de berättade om sin verksamhet och vi fick besöka deras biogasanläggning samt deras ladugård med kor. De hade vom fistel försök där och några modiga tog chansen att känna inuti kons mage.

arhusforsoksstation

Århus Universitets försöksstation, Beda Öhman med handen i vomfisteln. Foto: Anna Öman

Tisdagen 29.11
Vi besökte Assentoft och Viking Genetics. Vi gick en rundvandring och de berättade om analysen av sperman som sker och avelsmålen. Vi fick också se ett live uppträdande av en tjur som man samlade sperma av.

Vi åkte vidare till Agromek där vi spenderade resten av dagen. På kvällen besökte vi Århus Universitet för att träffa deras lantbruksstuderande. De hade en presentation av sin utbildning och Amanda Perälä presenterade vår utbildning för dem, samt Kasper Silén och Eva-Linn Sjöblom berättade om sina hemgårdar.

belgianblue

Belgian Blue, Viking Genetics, foto: Amanda Perälä

Onsdagen 30.11
Vi var hela dagen på Agromek mässan och fick se många stora fina maskiner och olika inomgårdstekniska lösningar. Även olika shower med kor.

agromekkoshow1

Koshow, agromek, foto: Amanda Peräläagromek3

agromek2

agromek1

Agromek, foto: Anna Öman

Torsdag 1.12
Vi åkte på sightseeing till Köpenhamn och fick egen tid, många utnyttjade tiden till shopping. På eftermiddagen rörde vi oss vidare mot Sverige, Alnarp där vi träffade lantmästarstuderanden. Vi fick ta del av en föreläsning om deras utbildning och rundvandring på campuset. Senare på kvällen deltog vi i deras Storsoppa, vilket är vår motsvarighet till sitz.

kopenhamn

Sightseeing i Köpenham, gågatan, foto: Anna Öman

Fredag 2.12
Vi startade från Alnarp vidare till ett gårdsbesök i Eslöv. Slättäng, som är en växtodlingsgård med ca 800 ha. Vi gick runt där på gården och ägaren Jacob Bennet berättade om verksamheten.
På eftermiddagen tog vi oss tillbaka till Köpenhamn,flygfältet och reste hemåt igen.

Text: Anna Öman